Podtatranské múzeum v Poprade je najstarším v Prešovskom kraji, má 130 rokov

14.08.2006 Poprad

Poprad 14. augusta (TASR) - Podtatranské múzeum v Poprade, ktoré v tomto roku oslavuje 130. výročie založenia, je najstarším v Prešovskom kraji a jedným z na...
Poprad 14. augusta (TASR) - Podtatranské múzeum v Poprade, ktoré v tomto roku oslavuje 130. výročie založenia, je najstarším v Prešovskom kraji a jedným z najstarších na Slovensku.

Súčasný zbierkový fond tvorí vyše 46 tisíc predmetov, informovala dnes novinárov riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová. Súčasťou je bohatá knižnica, v ktorej je bezmála desaťtisíc vzácnych historických tlačí. Múzeum ročne navštívi 10 až 15 tisíc ľudí.
\"Čaká nás aj ďalšie jubileum a to osemdesiate výročie nálezu neandertálca v Gánovciach. Udalosť si pripomenieme 8. a 9. septembra na odbornom seminári, \" uviedla riaditeľka. Pre TASR dodala, že zbierkový fond sústavne obohacujú. Predmety dostávajú do daru alebo ich zakúpia, tento rok sa im takto podarilo získať 120 exemplárov.
Okrúhle výročie Podtatranského múzea s deviatimi stálymi expozíciami v Poprade a Spišskej Sobote rámcujú viaceré podujatia, medzi nimi výstava Svet starých máp, ktorú sprístupnili 6. júla a potrvá do 14. septembra. Sviatočný rámec bude mať aj pripravovaná Stredoveká noc. Na dvore múzea v Spišskej Sobote si budú môcť návštevníci pozrieť 26. augusta stredoveký vojenský tábor, ochutnať jedlá stredovekej kuchyne, nahliadnuť do podzemia múzea a pozrieť si ukážky historického šermu.
 

Vyberte región

mark